Dieta bezglutenowa

Jest to dieta zdrowotna przeznaczona dla osób dotkniętych chorobą trzewną - celiakią. Celiakia to trwała nietolerancja glutenu, a osoby chore nie mogą jeść produktów z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Dieta bezglutenowa pozwala chorym na normalne funcjonowanie i dostarcza potrzebnych składników w dozwolonych produktach.

Na celiakię choruje 1% Polaków. Można ją zdiagnozować poprzez serię badań przypisanych przez lekarza. Dieta bezglutenowa to jedyny sposób na leczenie celiakii. Niestety, chorzy muszą przestrzegać diety całe życie. Nie przestrzeganie reguł diety może spowodować uszkodzenie (a nawet zanik) kosmków jelitowych, co z kolei powoduje nieprawidłowe wchłanianie spożywanych pokarmów. Skutkami mogą być bóle brzucha, biegunki, zaparcia, niedobór żelaza, uszkodzenie szkliwa zębowego, nietolerancja laktozy, poronienia, brak miesiączki, bezpłodność oraz cukrzyca typu I.

Zasady diety bezglutenowej

Z jadłospisu muszą raz na zawsze zniknąć wyroby z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Jest wiele produktów naturalnie bezglutenowych, które powinny zastąpić dotychczasowe jedzenie, np.: kukurydza, ryż, ziemniaki,fasola, soczewica, orzechy, mięso, owoce i warzywa. W supermarkecie znajduje się wiele półproduktów, które także wolno zastosować w jadłospisie diety bezglutenowej: rozpoznasz je po symbolu przekreślonego kłosa zbożowego.

W przygotowywaniu planu diety bezglutenowej można uwzględnić wszystkie grupy produktów. Poniżej przedstawiamy te, które nie zawierają glutenu:
- produkty zbożowe - ryż, gryka, kukurydza, proso, amarantus, kasza jaglana, kasza gryczana, skrobia kukurydziana, kaszki dla dzieci, chrupki kukurydziane, popcorn, bezglutenowa bułka tarta;
- mięso - świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja;
- produkty mleczne - świeże mleko, mleko w kartonie, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony biały ser, żółty ser;
- tłuszcze - masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek;
- warzywa i owoce - wrzystkie świeże, mrożone i konserwowane (bez dodatków), strączkowe, ziemniaki i skrobia ziemniaczana;
- słodycze i desery - cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka z logiem przekreślonego kłosa, kisiele i budynie domowej roboty;
- napoje - herbata, kawa naturalna, soki owocowe, woda mineralna, kompoty domowej roboty, napary z ziół, czyste alkohole;
- przyprawy - sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy (lepiej unikać gotowych mieszanek przypraw);
- zupy - zupy domowej roboty;
- inne produkty spożywcze - proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, niektóre aromaty.

Aby uniknąć problemów, czytajmy etykiety na produktach! Wybierajmy tylko te produkty, które wydają nam się bezpieczne. Jeśli masz możliwość, to rób zakupy w dyskontach i hipermarketach, które posiadają w swojej ofercie osobny dział z produktami bezglutenowymi. Warto przejrzeć oferty sklepów internetowych.

Dodaj swoją opinię:

Imię:
Treść opinii (max 1000 znaków):
Zabezpieczenie przed spamem. Odpowiedz na proste pytanie:
ile to jest: pięć minus dwa (wpisz tylko cyfrę)
Token

Ostatnio komentowane

Dieta paprykowa

Moze i by zadzialala gdyby skladala sie tylko z papryk Zobacz

Dieta paprykowa

podobno trzeba unikac kawy i herbaty??? DZIEN III : sniadanie II : => ...+herbata Zobacz

Dieta paprykowa

Nie rozumiem,jak w tej "diecie" mozna schudnac skoro jadlospis sklada sie z : pizza z papryka,nalesnik meksykanski i ciasteczek.?! Zobacz

copyright © 2012 DietaStart.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.