Recepta na gładkie stopy

Sekretem posiadania gładkich i miękkich stóp jest usuwanie z nich zrogowaciałego naskórka. Samo usuwanie jednak nie starczy - przeczytaj, jakie zabiegi musisz wykonać dodatkowo, by cieszyć się pięknymi i zadbanymi stopami!

Pierwszym krokiem jaki powinnaś wykonać, jest regularne usuwanie zrogowaciałego naskórka z pięt i podeszwy. Najlepiej jest to robić conajmniej dwa razy w tygodniu. Sprawdzonym i skutecznym sposobem jest użycie tradycyjnego pumeksu. Jeśli nie lubimy używać pumeksu, możemy zastosować nieco kosmetyków. Obecnie w drogeriach i aptekach zakupić można specjalne preparaty złuszczające, zawierające grube drobinki ścierne (peeling).

Zanim jednak zetrzesz stary naskórek, stopy warto jest długo wymoczyć w wodzie z dodatkami soli lub olejków. Dopiero gdy naskórek będzie dobrze wymoczony, możemy rozpocząć zcieranie naskórka.

Natura obdarzyła nas stopami, które na piętach i podeszwie mają grupszą warstwę suchej skóry. Miejsca te powinny być smarowane kremami nawilżającymi - w razie potrzeb nawet dwa razy na dobę! Jeśli pięty są popękane, wówczas powinnaś udać się do apteki lub drogerii w poszukiwaniu specjalnego kremu na spękane pięty.

Aby uchronić stopy przed nadmiernym poceniem się, możesz użyć kosmetyków dezodorujących, które ograniczą nadmierną pracę gruczołów potowych i zahamują powstawanie przykrego zapachu.

Po wykonaniu wszelkich czynności możesz przystąpić do wykonania pedicuru. Więcej na ten temat już wkrótce w naszym serwisie!

Dodaj swoją opinię:

Imię:
Treść opinii (max 1000 znaków):
Zabezpieczenie przed spamem. Odpowiedz na proste pytanie:
ile to jest: pięć dodać sześć (wpisz tylko cyfrę)
Token

Ostatnio komentowane

Dieta paprykowa

Moze i by zadzialala gdyby skladala sie tylko z papryk Zobacz

Dieta paprykowa

podobno trzeba unikac kawy i herbaty??? DZIEN III : sniadanie II : => ...+herbata Zobacz

Dieta paprykowa

Nie rozumiem,jak w tej "diecie" mozna schudnac skoro jadlospis sklada sie z : pizza z papryka,nalesnik meksykanski i ciasteczek.?! Zobacz

copyright © 2012 DietaStart.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.